EHSV – Obnova EÚ – Rozhodujúce bude zapojenie organizovanej občianskej spoločnosti

Milé kolegyne a kolegovia,

Európsky hospodársky a sociálny výbor (EHSV) prijal uznesenie, v ktorom zdôrazňuje, že organizácie organizovanej občianskej spoločnosti a sociálny partneri môžu neoceniteľným spôsobom prispieť k národným plánom podpory obnovy a odolnosti a musia sa na nich podieľať.

Národné plány podpory obnovy a odolnosti by boli efektívnejšie a účinnejšie, keby do nich boli rýchlejšie a vo väčšej miere zapájané organizácie organizovanej občianskej spoločnosti. To je hlavné posolstvo uznesenia na tému Zapojenie organizovanej občianskej spoločnosti do národných plánov podpory obnovy a odolnosti – čo funguje a čo nie?, ktoré bolo prijaté na februárovom plenárnom zasadnutí EHSV a predstavené počas diskusie s predsedníčkou EHSV Christou Schweng a komisárom pre rozpočet a administratívu Johannesom Hahnom.

Christa Schveng na margo výsledného textu uviedla: „Uznesenie analyzuje širokú škálu hospodárskych a spoločenských aspektov a umožňuje nám vyslať jasný signál, že zapojenie organizovanej občianskej spoločnosti je rozhodujúce. Plány obnovy musia skutočne podporovať obnovu po súčasnej kríze, ako aj spravodlivú zelenú a digitálnu transformáciu. Členovia EHSV majú veľmi dobré možnosti na to, aby v ďalšej fáze, keď sa budú fondy využívať, posúdili, či sa finančné prostriedky vynakladajú efektívne a či sa dostanú k podnikom, pracovníkom a organizáciám občianskej spoločnosti, ktoré ich potrebujú.“

Komisár Hahn pripomenul, že pravidlá sú nastavené a že Komisia bude i naďalej trvať na zapojení zainteresovaných strán do týchto procesov reforiem: „Nariadenie o Mechanizme na podporu obnovy a odolnosti nabáda na široké konzultácie, silné interakcie a dialóg s miestnymi a regionálnymi samosprávami vo všetkých štádiách realizácie. Tým sa vybuduje ozajstná spoločná zodpovednosť a umožní úspešné zavedenie plánov do praxe. Preto nás členské štáty musia informovať o tom, ako sa v ich plánoch zohľadňuje príspevok, ktorý ako zástupcovia občianskej spoločnosti prinášate Vy.“

Uznesenie vypracovali členovia EHSV Gonçalo Lobo Xavier (skupina Zamestnávatelia), Javier Doz Orrit (skupina Pracovníci) a Luca Jahier (skupina Rozmanitá Európa). Koordinovali prácu 27 trojčlenných delegácií, ktoré monitorujú zapojenie organizovanej občianskej spoločnosti do navrhovania, zavádzania a hodnotenia národných plánov podpory obnovy a odolnosti.

Luca Jahier v diskusii varoval, že „napriek úsiliu Komisie a Európskeho parlamentu a nariadeniu o Mechanizme na podporu obnovy a odolnosti je účasť občianskej spoločnosti v mnohých krajinách nedostatočná. EHSV žiada, aby sa táto situácia zlepšila už teraz, ako aj vo fáze monitorovania a vykonávania“.

Tento názor podporil aj Gonçalo Lobo Xavier: „Zapojenie občianskej spoločnosti do plánov obnovy nie je len nejaká rétorika či tvrdohlavosť zo strany EHSV. Je to nevyhnutnosť, aby sa zaistilo, že v centre rozhodnutí a politík na podporu rastu budú skutočné výzvy v oblasti obnovy verejného zdravia, ekonomiky a spoločnosti.“

„Investície do ekologického hospodárstva a digitalizácie a do spravodlivých transformácií musia byť zamerané na zmenu výrobného modelu a na vytvorenie sociálne súdržnejšej spoločnosti a dosiahnutie konvergencie medzi štátmi,“ zdôraznil Javier Doz Orrit

Prijatím tohto uznesenia výbor vysiela jasný signál o význame zapojenia organizácií organizovanej občianskej spoločnosti do úsilia na podporu obnovy a odolnosti a predkladá spoločný príspevok na jarné zasadnutie Európskej rady, ktoré sa uskutoční 25. – 26. marca 2021. V budúcnosti, keď bude treba hodnotiť realizáciu národných plánov a ich vplyv na hospodárstvo a spoločnosť v členských štátoch, sa v ďalších fázach programu Next Generations EU bude musieť opäť konzultovať s organizáciami občianskej spoločnosti.

Reakcia EÚ na krízu súvisiacu s pandémiou COVID-19 – význam plánu obnovy, spôsob jeho financovania, ako aj schopnosť zapojiť občiansku spoločnosť do jeho realizácie – by sa mohla stať prelomovým okamihom európskeho projektu. Mohlo by to znamenať posun od zjavnej politickej krízy k zásadnému a pozitívnemu pokroku v procese európskej integrácie.

Aby však k tomu mohlo dôjsť, musí sa podariť splniť ciele plánu. Európskej únii ide o veľa. a zapojenie občianskej spoločnosti môže výrazne prispieť k jej úspechu.

Celé uznesenie v slovenskom jazyku: Zapojenie organizovanej občianskej spoločnosti do národných plánov podpory obnovy a odolnosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *