Situácia v Bielorusku: EOK požadujú okamžité prepustenie odborárov zadržaných za účasť na mierových protestoch

Európska odborová konfederácia (EOK) a Paneurópska regionálna rada (PERC) pozorne a s veľkým znepokojením sledujú súčasnú situáciu v Bielorusku po nedávnych prezidentských voľbách.

EOK a PERC požadujú okamžité prepustenie odborárov zadržaných za účasť na mierových protestoch proti falšovaným voľbám, najmä Nikolai Zimin, bývalý predseda Bieloruského nezávislého odborového zväzu a Maxim Sereda, predseda UMTO Nezávislého odborového zväzu baníkov.

 EOK spoločne vyzýva Radu Európskej únie, aby zvolali naliehavý samit EÚ s cieľom posúdiť činnosť bieloruskej autority a prehodnotiť vzťahy EÚ s Bieloruskom. Zahŕňa to opätovné zavedenie primeraných sankcií za volebný podvod a násilie, ako aj prehodnotenie spolupráce s touto krajinou, a to aj v rámci Východného partnerstva.

EOK uviedlo nutnosť sa venovať aj posilneniu podpory bieloruskej občianskej spoločnosti – vrátane nezávislých odborov – a zastaveniu akejkoľvek finančnej podpory EÚ.

Luca Visentini, generálny tajomník EOK uviedol„Európske odborové hnutie nemalo ilúzie o povahe bieloruského režimu. Zatiaľ čo prepustenie politických väzňov stačilo na to, aby niektorí predstavitelia EÚ zmenili názor vo vzťahoch s Bieloruskom, bolo jasné, že režim nie je otvorený žiadnej skutočnej zmene. Režim pokračuje v potláčaní demokratických inštitúcií, nezávislej občianskej spoločnosti a odborového hnutia a porušuje základné práva a slobody svojich občanov.

 Nedávna volebná kampaň a nasledujúca nová vlna represií to jasne ukázali. Podporujeme požiadavky obyvateľov Bieloruska, bieloruských nezávislých odborových zväzov a občianskej spoločnosti. Ceníme si nedávne vyhlásenia vysokého predstaviteľa EÚ. Vyzývame však Európsku úniu, aby prijala silnú a jednoznačnú reakciu a prehodnotila vzťahy s Bieloruskom v súlade s hodnotami a zásadami EÚ.

 Sme v kontakte s našimi bratmi a sestrami z Bieloruského kongresu demokratických odborových zväzov a vyjadrujeme solidaritu s ich dlhotrvajúcim bojom za dodržiavanie práv pracovníkov a odborových zväzov a slobody v krajine “

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *