Pripomienkové konanie

Dostali sme na pripomienkovanie materiál „Riadne predbežné stanovisko SR k návrhu Smernice Európskeho parlamentu a Rady, ktorou sa ukončujú sezónne zmeny času a zrušuje smernica 2000/84/ES.

Cieľom navrhovanej smernice je ukončiť harmonizovanú úpravu letného času v zmysle smernice 2000/84/ES a zároveň, vzhľadom na potrebu zabezpečenia bezproblémového fungovania vnútorného trhu, zaviesť spoločné pravidlá, ktorými sa zabráni uplatňovaniu rôznych sezónnych časových úprav prostredníctvom zmeny svojho štandardného času viac ako jedenkrát za rok.

Návrh smernice dáva členským štátom Európskej únie právomoc rozhodnúť o svojom štandardnom čase, t. j. či v roku 2019 prejdú na štandardný čas zodpovedajúci ich letnému času, alebo či budú trvalo uplatňovať svoj súčasný štandardný čas. Na základe tohto rozhodnutia by mali mať členské štáty Európskej únie, ktoré sa rozhodnú uplatňovať štandardný čas zodpovedajúci času v zimnom ročnom období, možnosť vykonať poslednú sezónnu zmenu štandardného času alebo časov v októbri 2019. Po tomto termíne bude oprávnenie  členských štátov Európskej únie limitované len na tie zmeny štandardného času, ktoré nesúvisia so sezónnou zmenou času. Návrh smernice tiež stanovuje pre členské štáty Európskej únie povinnosť informovať EK o zamýšľaných úpravách ich štandardného času, a to v náležitom predstihu.

Koho táto problematika zaujíma pozrite si to a pripomienky zašlite na výbor OZ SAV (najlepšie e-mailom na adresu vybor.odbory@sav.sk) najneskôr do 21. 10. 2018.